שיני בינה

תוכן עניינים

שן הבינה היא השן הטוחנת השלישית בכל רבע פה, הבוקעת אחרונה ובגיל מבוגר יחסית. בשל כך היא זכתה לשמה. שיניים אלה בוקעות, לרוב, בין גילאי 17-30, ולעתים אף מאוחר יותר. בשל בקיעתן המאוחרת ואי-התאמה לגודל הלסת של האדם המודרני, שיניים אלה נוטות להיכלא ולגרום לדלקות וכאבים, ובשל כך הן נזקקות לטיפול כירורגי לעתים קרובות.

מהי שן בינה?

שן הבינה היא "תכונה אטביסטית", כלומר – שריד אבולוציוני מימי קדם. מחקרים אנתרופולוגיים מראים כי במהלך ההתפתחות האבולוציונית, התרחשו שינויים משמעותיים בצורת הראש והפנים, ביניהם גדילה של הגולגולת וצמצום גודל הפנים והלסתות אצל האדם המודרני. בניגוד לכך, בגודל השיניים חל שינוי מינורי בלבד – השיניים הגדולות, אשר שימשו את האדם הקדמון לטחינה של אוכל קשה, כבר אינן נחוצות לנו לשם עיבוד אוכל רך ומבושל בעידן המודרני. בשל אי-התאמה אבולוציונית זו, שיני הבינה מתפתחות לעתים בלסת שאין בה די מקום לבקיעתן בעמדה תקינה.

כאשר שן הבינה בוקעת במקומה הראוי ובתנוחה נכונה, היא מתפקדת ככל שן טוחנת – במקרים רבים, אנו אף לא מודעים לעובדה כי בקעו בפינו שיני הבינה. מצד שני, ביותר ויותר מקרים ניתן לראות כי שיניים אלה לא מתפתחות כלל, וישנם מטופלים שלא יסבלו בשום שלב מבעיה עקב חוסר מולד שלהן, המופיע אצל כ-10% מהאוכלוסיה.

שיני הבינה הן ארבע השיניים האחרונות בקשת השיניים. ברוב המקרים, שיני הבינה בוקעות בין גילאי 17-25, ולכן הן מכונות "שיני בינה".

 

שן בינה בצילום

אז למה, בעצם, שיני הבינה הן דבר "מפחיד"?

שיני הבינה מטרידות את מנוחתנו בשל ריבוי המקרים, בהן שיני הבינה מתפתחות בלסת שבה אין להן די מקום, ובמיוחד עקב התפתחותן המאוחרת, הן נוטות לגרום למספר בעיות.

תהליך בקיעת שיני בינה:

שיני בינה בוקעות באופן טבעי, כחלק מהתפתחות הלסת. תהליך זה יכול להיות ממושך ולהביא להתרחשות של כאבים. לפעמים, בגלל חוסר מקום בלסת, שיני הבינה יכולות לפגוע בשיניים הסמוכות או לגרום לדלקת.

בקיעה בזווית

חלק ניכר משיני הבינה המצליחות לבקוע לחלל הפה (או לפחות לבקוע חלקית), בוקעות בשלל זוויות שונות ומשונות אשר אינן העמדה התקינה – בלסת העליונה, הנטייה היא לבקוע לכיוון הלחי ובכך לגרום לנשיכת לחי וכליאת מזון; ואילו בלסת התחתונה, השיניים מסוגלות לבקוע בזווית קדמית, לכיוון הלשון או לכיוון הלחי, ולהיכלא חלקית (ובכך לגרום לנשיכת לשון או לחי), או בכל זווית אחרת אותה ניתן לדמיין.

בקיעה חלקית

כאשר השיניים אינן בוקעות לחלוטין, נוצר סביב הכותרת שלהן אזור הנוטה לצבור מזון ורובד חיידקי. אזור זה, לרוב, בעייתי לצחצוח, ובכך נגרמת דלקת מקומית כרונית. החניכיים המודלקות יכולות לכאוב, להתנפח ולדמם, והכאב עלול להקרין לאזורים שונים בלסת ובפנים.

דלקת בשן הבינה

זהו מצב קלאסי בו מופיעים נפיחות וכאבים חזקים, המטופלים פעמים רבות באמצעות משככי כאבים בשילוב אנטיביוטיקה מקומית או בכדורים. דלקות חוזרות הן הסיבה העיקרית לביצוע עקירת שן הבינה. הדלקת יכולה להתפתח עקב נשיכה כרונית של חניכיים המכסות על שן הבינה, דחיסת מזון וחיידקים באזור שן בינה כלואה או חצי כלואה, או עקב התפתחות מורסה בחניכיים סביב השן.

כאבי שיני בינה

כאבי שן בינה הם תוצאה של זיהום מקומי עקב דחיסת מזון או עששת. שן בינה כואבת מחייבת טיפול מקצועי מרופא שיניים.

כאבי שיני בינה

עקירת שיני בינה

למרות הכאבים ששיני בינה יכולות לגרום, לא כל השיניים דורשות עקירה. לפעמים, שיני הבינה מצליחות להשתלב בשורת השיניים באופן הרמוני. אך, במקרים שבהם השיניים מזיקות לתנאים הפיזיולוגיים של הפה או מסכנות שיניים אחרות, נדרשת הסרה. עקירת שיני בינה היא פרוצדורה כירורגית שנערכת במרפאה, בדרך כלל בהרדמה מקומית ולעיתים בתוספת של גז צחוק.

עששת בשן הבינה או השן הטוחנת הסמוכה לה

זוהי בעיה נוספת, הנובעת מעמדת שיני הבינה – אפילו אלה שבקעו בעמדה תקינה בקשת השיניים. בשל המיקום האחורי של שן הבינה, ישנו קושי בשמירה על היגיינה באזור. מבנה הפה והלסת, וכן מיקומן העמוק של שיני הבינה בפה מקשה לעיתים או כלל לא מאפשר צחצוח יעיל של שיניים אלה.

כך, מאחר שלחיידקים אין בעיה להתיישב על שיני הבינה, הן נוטות לפתח יותר חורים – אשר במקרים רבים מתגלים רק בעקבות כאב חזק, המצביע על הרס נרחב של השן. בנוסף, במיוחד במקרים של שיניים כלואות או חצי כלואות, קיימת נטייה להתפתחות עששת בשיניים הסמוכות – השיניים הטוחנות השניות – כאשר בחלק גדול מהמקרים, החורים מתפתחים באזור צוואר השן ומביאים לצורך בטיפול שורש בשן הנראית, לכאורה, בריאה ממבט ראשון.

לסיכום

שיני בינה הן חלק מהתהליך הטבעי של התפתחות הפה, אך הן יכולות להגיע עם כמה בעיות, כולל כאבים ודלקת. במקרים מסויימים, עקירת שיני בינה יכולה להיות הפתרון המתאים ביותר. תמיד יש להתייעץ עם רופא שיניים מנוסה כמו ד"ר עמית שחם להחלטות בנושא זה ובנושאים כירורגים אחרים.

לפרטים נוספים ותורים חייגו למרפאה בטלפון 073-7607773

הצהרת נגישות העסק

  • מעלית
  • רמפה
  • חניה נגישה
דילוג לתוכן